Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

De schilderijen: een overzicht


Met een discussie over de schilderijen van Vincent van Gogh zou ik mij waarschijnlijk op zeer glad ijs begeven. Op mijn kennismakingspagina vertelde ik al dat ik geen formele opleiding als kunstcriticus heb. Ik kan alleen maar een subjectief overzicht geven van de verschillende perioden in Van Gogh's werk en een paar persoonlijke indrukken met u delen.

Elke categorie wordt door een thumbnail-afbeelding geïllustreerd. Met de thumbnail-afbeeldingen (door erop te klikken verschijnt de afbeelding op volledige schermgrootte) sla ik, bij wijze van spreken, twee vliegen in één klap: het downloaden van deze pagina gaat sneller én de bezoeker kan zelf beslissen of hij/zij een afbeelding op schermgrootte wil bekijken.

Als u meer werken van Van Gogh wilt zien, vergeet dan niet de alfabetische lijsten van de schilderijen of de wereldkaart te bekijken. In beide vindt u tientallen links naar schilderijen en ik verwacht er in de komende weken en maanden aanzienlijk meer toegevoegd te hebben.

Ik zou Van Gogh's werk in negen categorieën willen indelen. (Nogmaals, het gaat hier om mijn eigen indeling en niet om een beschouwing van Van Gogh's werken in academische zin. Bovendien bestaat er natuurlijk geen duidelijke overgang van de ene categorie naar de andere. De categorieën kunnen elkaar overlappen en de volgorde is niet noodzakelijkerwijs strikt chronologisch.)

(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de pagina Lijsten van A – Z van de Schilderijen

Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij