Visit Art.com for Van Gogh paintings

Van Gogh Galerisi Anasayfasına dön

Resimler

Hilal altında yürüyen çift

Daha büyük görmek için tıklayınız

Detaylar
Tuval üzerine yağlıboya
49.5 x 45.5 cm.
Saint-Rémy: Mayıs, 1890
F 704, JH 1981

Sao Paulo: Museu de Arte de Sao Paulo

Tarihçe
Sahipler
Sergiler

Analiz
Aşağıda

Bir kopyasını satın almak için
   

Önceki resim Sonraki resim


Hilal altında yürüyen çift Vincent van Gogh'un Saint-Rémy döneminin daha az bilinen çalışmalarındandır. Sao Paulo dışında çok az sergilenmiş olan resim, izleyicisine hem kompozisyon hem de konu açısından ilginç açılar sunar.

Kompozisyon ve Renkler

Hilal altında yürüyen çift aslında Van Gogh'un diğer resimlerinde de rastlanan figürler içermektedir, ancak yine de kendisini diğer resimlerinden ayıran bazı detaylar vardır.

Van Gogh Saint-Rémy dönemi boyunca sıkça zeytin ağaçları resmetmiştir. Fakat Hilal altında yürüyen çift'teki ağaçlarda detay daha az olup, etkileyicilik daha sınırlıdır. Van Gogh'un selvi ağaçları çok ünlüdür, ancak bu resimde uzakta görülen selviler sanki ikinci planda düşünülmüşcesine o alışılageldik çalkantıdan ve görkemden yoksundur. Küçük birer çalı görünümündeki zeytin ağaçları da Zeytinlik gibi resimlerdeki betimlemelerin uzağındadırlar. Bu "kalite düşüklüğü" sanki ön plandaki çifte dikkati yoğunlaştırmak için bilerek yapılmış gibidir.

Bu resim aynı zamanda alacakaranlık betimlemesi açısından da sıradışıdır. Van Gogh'un Arles ve Saint-Rémy resimlerinin büyük çoğunluğu parlak gündüz güneşi altındadır. Alacakaranlık manzara resimleri Van Gogh'un daha erken döneminde görülmektedir (örneğin Nuenen dönemine ait Autumn Landscape at Dusk) ve ilerleyen yıllarda da alacakaranlık manzaralarını pek konu edinmemiştir. Van Gogh'un gündüz vakti gökyüzünde parıldayan hilalleri muhteşemdir (aşağıdaki Tablo 1'e bakınız), fakat geç dönemlerinde gündoğumu veya günbatımı manzaralarına pek rastlanmaz.

Hilal altında yürüyen çift'in bir diğer sıradışı özelliği ise tuvalin kare olmasıdır. Birkaç örnek dışında (örneğin Van Gogh'un Auvers dönemine ait "çift kare" manzaraları) Van Gogh resimlerini, büyüklüğüne bakmaksızın, standart portre veya manzara ölçeği ile yapmıştır. Bazı oval tuval denemeleri yaptığı Paris dönemi dışında (örneğin Basket of Sprouting Bulbs) genellikle dikdörtgen tuvaller seçmiştir. Dolayısıyla bu resim kare ölçüleri yüzünden de özeldir.


Çelişkiler

İlgi çekici ayrıntılarının yanısıra, Hilal altında yürüyen çift'in arka planında bazı dikkate değer çelişkiler de vardır.

Örneğin resmin yapıldığı tarih. Pek çok kaynak bu resmi Van Gogh'un geç Saint-Rémy dönemine tarihlendirir, fakat Ronald Pickvance'in işaret ettiği gibi, resmin birkaç ay önce yani Ekim 1889 civarında yapılmış olabileceği de ileri sürülmektedir.1

Bir diğer nokta Van Gogh'un bu resimden herhangibir mektubunda bahsetmiş olup olmadığıdır. Pickvance bu resmin Van Gogh'tan günümüze ulaşan hiçbir mektupta geçmediğini söylerken2, dünyanın en önde gelen Van Gogh mektupları uzmanlarından olan Jan Hulsker ise iki mektupta bu resimden açık şekilde bahsedildiğini söyler: 644 ve W13. İlginç bir şekilde Hulsker'in bu konuda yanıldığı görülmektedir. Mektup 644 Van Gogh'un o sırada üzerinde çalışmakta olduğu birkaç resimden bahseder ancak bu bölümün konusu olan resme en yakın açıklama "yıldızlı bir selvi" olup, bu da Yıldızlı ve Selvili Yol kastetmektedir. Mektup W1'de Van Gogh kızkardeşi Wil'e şöyle yazmıştır: "zeytinlikler . . . sarılı, pembeli ve mavili çok değişik gökleriyle birlikte"; buradaki tanım da incelenmekte olan resmin turuculu ve yeşilli gökyüzünden çok farklıdır.


Tanıdık motifler

Daha önce de değinildiği gibi, Hilal altında yürüyen çift'teki gibi zeytin ve selvi ağaçları Van Gogh'un güney Fransa döneminde sıklıkla işlediği motiflerdir. Bu resimdeki diğer motiflerin de önceki dönemleri ile bağları vardır.

  • Yüzler: Ressamlık kariyeri boyunca Van Gogh otuzaltı adet otoportre yapmıştır. Öte yandan bazı resimlerinde de kendi görüntüsünü resimdeki figürlerden birisinin yüzüne yansıtmak gibi ince bir yöntem izlemiştir. Yürüyen çiftin erkeğinin saçı ve sakalı açık bir biçimde kızıldır ve mavi bir gömlek giymektedir (tıpkı Vincent'ın da sıklıkla giydiği ve Self-Portrait with Straw Hat gibi otoportrelerinde de görebildiğimiz gömlek gibi). Vincent'ın kendisini bu manzara içine yerleştirmiş olması pek de yadırganacak bir durum olmamakla birlikte, ilginç olan kendisine bir de partner eklemiştir. Vincent van Gogh ömrü boyunca kadınlarla ilişkilerinde huzuru arasa da genelde bu çabası boşa çıkmıştır. Hilal altında yürüyen çift Van Gogh'un gönüllü olarak Saint-Rémy'deki Saint-Paul-de-Mausole akıl hastanesine yattığı dönemde yapılmıştır. Mayıs 1890 tarihini kabul edersek, bu resim yapıldığında Van Gogh oniki aydır hastanede gözetim altında umutsuz bir ruh hali altında yatmaktaydı. Resimdeyse, yüzü çizilmemiş olan kızıl saçlı adam bir kadınla birlikte yürümektedir. Muhtemelen Van Gogh burada akıl hastanesinin sert ortamından uzaklaşarak bir hayali resimde betimlemek istemiştir. Bu durum aynı döneme ait çok daha ıstırap duygusu içeren ama malesef çok daha gerçekçi olan Prisoners Exercising'deki otoportre ile taban tabana zıttır..

    Prisoners Exercising Gustave Doré'nin eski bir çiziminin yağlıboya bir kopyası olmasına karşın, Van Gogh'un Saint-Rémy hastanesindeki halini çok iyi yansıtır. Mahkumlar (veya eşleniği: hastalar) klostrofobik duvarların arasında daire halindedirler. Bu daire içinde hareket eden--ancak yürümeyen-- mahkumların tek bir adam hariç yüzleri betimlenmemiştir. Öndeki bu figür direkt olarak izleyiciye bakar--belki meydan okurcasına değil ancak büyük bir yalnızlık içerisinde. Bu yalnız mahkumun aslında Van Gogh'un kendisi olduğu sıkça söylenegelmiştir. Bu ilgi çekici bir önermedir ve Hilal altında yürüyen çift'in mutlu ve samimi tablosuyla çelişmektedir.

  • Hareketler: Hilal altında yürüyen çift'teki kadının kayarcasına hareketi Van Gogh'un diğer resimleriyle kıyaslandığında burada oldukça abartılıdır.

    Bu hareket The Raising of Lazarus'dakini anımsatır. İki resim de aynı dönemde yapılmış olup Hilal altında yürüyen çift'in de dini bir altyapı içermesi olasıdır. (pek de mantık dışı değil çünkü bu etki Van Gogh'un Saint-Rémy hastanesindeki uzun yatışının sonlarına doğru başka resimlerinde de kendisini göstermiştir.). Van Gogh'un dini düşünceleri yıllardır büyük bir çalkantı içinde olmakla birlikte şurası kesindir ki, her zaman doğaya karşı büyük bir saygı beslemiştir. Bu resimde de, tıpkı The Raising of Lazarus'ta olduğu gibi, bir kadın figür muhtemelen o dinsel coşkunluğu göstermektedir--tek fark bu sefer kırsal arazide.

  • Hilal motifi: Son olarak, Vincent van Gogh'un bu resimdeki en kolay tanınan motiflerinden birisi de hilaldir.

    Hilal Van Gogh'un dört resminde (başka çizimlerinde ve mektup skeçlerinde de) yer alır ve ünlü gece göklerinde parlak bir mücevher gibi ışıldar.

    Tablo 1: Hilal Motifleri

    Başlık F JH Yeri Küçük resmi
    Cypresses 613 1746 New York: Metropolitan Museum of Art

    Landscape with Couple Walking and Crescent Moon 704 1981 Sao Paulo: Museu de Arte de Sao Paulo

    Road with Cypress and Star 683 1982 Otterlo: Kröller-Müller Museum

    Starry Night 612 1731 New York: Museum of Modern Art


Sonuç

Hilal altında yürüyen çift için aynı döneme ait diğer "kardeşlerinin" yanında gölgede kalmıştır demek her ne kadar haksızlık olsa da, bu resme karşı diğerlerine kıyasla fazlasıyla ilgisiz kalındığı açıktır. Teknik açıdan örneğin Selvili ve Yıldızlı Yol kadar derin olmadığı ileri sürülebilir, fakat yine de bu resim başlı başına çok önemli bir yapıttır.


Dipnotlar

1. Ronald Pickvance, Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers (Harry N. Abrams, Inc., 1986), p. 54.
1. Ibid.
2. Jan Hulsker, Vincent van Gogh: A Guide to His Works and Letters (Waanders, 1993), p. 42.


Sahipleri

Sahibi Şehir Ülke Edinildiği tarih
Johanna van Gogh-Bonger Amsterdam Netherlands
C.M. van Gogh (J.H. de Bois) Amsterdam Netherlands
A.G. Kröller The Hague Netherlands 1910
P.R. Bruckmann The Hague Netherlands 1910
Huinck and Scherjon Art Gallery Amsterdam Netherlands  
Kröller-Müller Museum Otterlo Netherlands 4 February 1943
D'Audretsch Art Gallery The Hague Netherlands 4 April 1946
M. Frank Art Gallery New York United States  
Wildenstein Art Gallery New York United States  
Museu de Arte de Sao Paulo Sao Paulo Brazil  


Sergiler

Yıl Şehir Ülke Galeri Serginin İsmi Başlangıç tarihi Bitiş tarihi No.
1953-54 Paris France Musée de l'Orangerie Chefs-d'oeuvre du Musée d'Art de Sao Paulo  
 
63
1954 Utrecht Netherlands Centraal Museum Meesterwerken uit Sao Paulo 6 March 1954 2 May 1954 54
1955 New York (2) United States Wildenstein and Co. Vincent van Gogh Loan Exhibition 24 March 1955 30 April 1955 56
1986-87 New York United States Metropolitan Museum of Art Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers 12 November 1986 22 March 1987 54
1987 Verona Italy Palazzo Forti Da Monet a Toulouse-Lautrec: Paintings from the Museu de Arte de Sao Paulo (MASP) 4 July 1987 27 September 1987
1987 Monza Italy Serrone della Villa Reale Da Monet a Toulouse-Lautrec: Paintings from the Museu de Arte de Sao Paulo (MASP) 7 October 1987 6 December 1987
1987-88 Genoa Italy Villa Croce Da Monet a Toulouse-Lautrec: Paintings from the Museu de Arte de Sao Paulo (MASP) 17 December 1987 21 February 1988  
2002 Sapporo Japan Hokkaido Museum of Modern Art Vincent & Theo van Gogh 5 July 2002 25 August 2002 46
2002 Kobe Japan Hyogo Prefectural Museum of Art Vincent & Theo van Gogh 7 September 2002 4 November 2002 46
2002-03 Treviso Italy Casa dei Carraresi L'Impressionismo e l'Età di Van Gogh 9 November 2002 30 March 2003  
2005-06 Brescia Italy Museo di Santa Giulia Gauguin-Van Gogh: The Adventure of the New Color 22 October 2005 26 March 2006 114


(Türkçe tercüme: Inanc Taskiran)
Van Gogh Resimler sayfasına dön

Van Gogh Galerisi Anasayfasına dön