Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

Veelgestelde vragen


Wat is de hoogste prijs . . . . . . . ?

Is het waar dat Van Gogh . . . .?

Welk schilderij is het enige dat . . . . .?

Van Gogh's laatste schilderij? Was dat niet . . . . ?


Elke dag ontvang ik een groot aantal interessante vragen die vaak een uitdaging zijn om te beantwoorden. Hieronder enkele van de meest gestelde vragen die ik per e-mail kreeg toegestuurd (Sommige vragen verschijnen nu op mijn On line forum).


De vraag die zonder twijfel het meest wordt gesteld:

V1Ik denk dat ik een werk/reproductie van Van Gogh bezit. Wat moet ik doen om het als echt te laten registreren?
A1Als het om een afdruk of poster gaat is het goed om eerst contact te zoeken met de uitgever die de poster heeft gemaakt. Overigens heeft geen enkele reproductie van Van Gogh waarde van betekenis – ongeacht de ouderdom of de herkomst.

Als u denkt een origineel werk van Van Gogh te bezitten, is het het beste om het Van Gogh Museum te raadplegen via deze link waar de procedure voor een authenticiteitsaanvraag wordt uitgelegd www.vangoghmuseum.nl/authenticiteitsaanvraag.


V1aIk heb een schilderij/tekening, waarbij een certificaat is verstrekt door Luuk Meijer, expert van het Van Gogh Museum. De verklaring is in de Engelse taal en het certificaat wordt ondersteund door het Van Gogh Museum (endorsed by the Van Gogh Museum). Betekent dit dat ik in het bezit ben van een origineel werk van Van Gogh?
A1aHet Van Gogh Museum verstrekt nooit certificaten. De heer Luuk Meijer heeft nooit bij het Van Gogh Museum gewerkt. Dit certificaat is vals en u zou aangifte kunnen doen van valsheid in geschrifte.


V2Ik ben achter met huiswerk! Stuur me zo gauw mogelijk informatie over de stijl van Van Gogh !!!

Of, zoals de volgende e-mail:

Onderwerp: (geen)

Hallo mijn lerares heeft de hele klas werkstuk opgegeven over een kunstenaar van zes pagina's ze wil alles weten over zijn privé leven van gogh alleen zijn werk kunt u mij info sturen bijvoorbeeld 5 pagina's natuurlijk kopiejeer ik niet ik lees helemaal door schrijf het op mijn manier op dus kun je me info sturen over van gogh ongeveer 5 pages over hem niet zijn privé leven.

A2Ik weet niet meer hoe vaak ik dit soort vragen heb ontvangen. Erg kort, vaag en, het ergste van alles, mèt een deadline. Ik ben altijd graag bereid vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, maar verzoeken als "Help me asjeblieft met mijn huiswerk" kunnen meestal rekenen op een beleefd maar standvastig "Probeer het eens bij de plaatselijke bibliotheek".


V3Hé! U beweert dat de website honderd procent van Van Gogh's werk bevat! Maar ik kan het schilderij Vleermuis is nergens vinden! Waarom staat die er niet op? Uw website is helemáál niet compleet.
A3 Dit is zonder twijfel een vraag waar ik bijna dol van word. Ik stel voor de zekerheid nog maar eens dat mijn Galerie honderd procent compleet is (duizenden uren werk kunnen dat bevestigen). Het is een feit dat de titels van Van Gogh's werk niet in alle naslagwerken hetzelfde zijn. Zelfs de twee belangrijkste catalogi verschillen waar het de titels van de werken betreft. De Vliegende hond wordt ook wel Opgezette kalong genoemd (een kalong is een soort Indonesische vleermuis). Veel van Van Gogh's werken zijn onder andere namen bekend. Als u het werk dat u zoekt niet kunt vinden kunt u mij rustig schrijven, maar zeg niet dat mijn website onvolledig is.


V4Kunt u mij vertellen hoeveel het Portret van Dokter Gachet Gachet op de veiling opbracht?
A4Op 15 Mei 1990 werd het Portret van Dokter Gachet door Christie's in New York in drie minuten verkocht voor 82,5 miljoen dollar. De nieuwe eigenaar was Ryoei Saito, de op één na grootste papierfabrikant van Japan. Enige tijd geleden meldde The Art Newspaper dat het schilderij was doorverkocht aan een niet-Japanse particuliere verzamelaar nadat Saito in 1996 was overleden.

Terzijde: Voor de goede orde: ik heb vrijwel geen informatie over (en eerlijk gezegd geen belangstelling voor) de waarde van Van Gogh's schilderijen. Ik ben wel erg geïnteresseerd naar de herkomst. Maar de huidige waarde van de schilderijen in Amerikaanse dollars? Het is niet iets waar ik me mee bezighoud. Dit gezegd hebbende voeg ik hier een kleine tabel toe (met enige tegenzin, omdat de geldwaarde veel meer nadruk krijgt dan de artistieke waarde van de werken) met gegevens over de bekendste verkopen.

Titel F JH Veilingdatum Verkoopprijs (U.S. $)
Vaas met vijftien zonnebloemen 457 1666 30 maart 1987 39.5 miljoen
Irissen 608 1691 11 november 1987 53.9 miljoen
Portret van dokter Gachet 753 2007 15 mei 1990 82.5 miljoen
Zelfportret 525 1665 19 november 1998 71.5 miljoen


V5Het valt me op dat in de tabel hierboven twee kolommen staan met de koppen "F" en "JH". Ik ben die overal in de Van Gogh Galerij tegengekomen. Wat betekenen die letters precies?
A5De letters 'F' en 'JH' verwijzen naar de catalogusnummers die aan de werken van Van Gogh zijn gegeven. In 1928 stelde Jacob Baart de la Faille de eerste complete catalogus van Van Gogh's werk samen (een catalogus van het complete werk van een artiest wordt "catalogue raisonné" genoemd). Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft deze catalogus in 1970 bijgewerkt. Een andere catalogue raisonné, samengesteld door de Van Gogh kenner dr. Jan Hulsker, (JH) kwam uit in 1977. De Hulsker catalogus is in 1996 bijgewekt. De la Faille classificeerde eerst de schilderijen en vervolgens de tekeningen en de aquarellen terwijl Hulsker alle werken combineert (ongeacht het soort) en op chronologische volgorde zet.


V5aPrima, dus dat verklaart de 'F' en de 'JH' koppen, maar ik heb ook gezien dat sommige F nummers van een 'v' of een 'r' zijn voorzien. Wat betekenen die?
A5aEen enkele keer gebruikte Van Gogh voor zijn schilderijen of tekeningen beide zijden van het doek of papier. Als dat gebeurde gaf de De la Faille-catalogus aan beide werken hetzelfde nummer, maar voegde daar dan een 'r' ('recto', wat voorzijde betekent) aan toe en een 'v' ('verso', wat achterzijde betekent) voor het werk aan de achterkant. Jan Hulsker gebruikte deze aanduidingen niet en gaf aan elk van de werken een afzonderlijk nummer.


V6Wat is het complete verhaal achter het 'oor' incident?
A6 Op de avond van 23 december 1888 hadden Van Gogh en Gauguin ruzie waarbij Van Gogh, zo gaat het verhaal, Gauguin met een mes zou hebben bedreigd. Later diezelfde avond keerde Van Gogh terug naar het 'Gele Huis' in Arles waar hij woonde en verwondde zich.

Met een geopend scheermes in zijn rechterhand sneed hij door zijn linkeroor beginnend hoog aan de achterkant en met schokkende bewegingen naar beneden totdat het gehele onderste deel van het oor was afgesneden. Daardoor bleef het bovenste gedeelte van het oor als een afschuwelijk lapje vlees achter.

Van Gogh wikkelde het stuk oor in een doek en ging op weg naar zijn favoriete bordeel, waar hij dit 'kadootje' liet zien aan een prostituée. De politie werd geroepen en Van Gogh werd daarop in een ziekenhuis opgenomen. Het stuk oor werd op alcohol gezet voor het geval het als bewijsmateriaal nodig zou zijn. Een paar maanden later werd het weggegooid.

(Bron: Van Gogh: His Life and Art door David Sweetman)

Opmerking: Nog een laatste opmerking over het oorincident. Een aantal mensen hebben mij geschreven met de vraag: 'Als Van Gogh zijn linkeroor heeft verminkt, waarom is op zijn twee zelfportretten zijn rechteroor verbonden?' Dat is een goede vraag en ik antwoord meestal met een raadseltje: het antwoord is net zo duidelijk als je spiegelbeeld . . . . .


V7Ik heb gehoord dat Vincent in zijn leven maar één schilderij heeft verkocht. Welk schilderij was dat?
A7 Het is een algemeen bekend verhaal dat De rode wijngaard het enige werk was dat Van Gogh tijdens zijn leven verkocht (tegenwoordig in het Pushkin Museum in Moskou). De catalogus van De la Faille (1970, pagina 221) laat ons weten dat De rode wijngaard gekocht werd door Mejuffrouw Anna Boch voor het bedrag van 350-400 francs.

Er zijn echter aanwijzingen dat Van Gogh méér dan één werk verkocht. Over dit onderwerp worden in het On line forum meningen uitgewisseld.


V8Wat was er precies 'mis' met Vincent? Ik bedoel lichamelijk en geestelijk?
A8 Dat is een moeilijke vraag die waarschijnlijk nooit helemaal beantwoord zal worden. Van Gogh had een lange ziektegeschiedenis (gedeeltelijk te wijten aan zijn armoedig bestaan en aan het feit dat hij vaak ondervoed was). Hij was ook verslaafd aan de absint, een gevaarlijke, roesverwekkende drank, populair aan het eind van de 19e eeuw. Er bestaan speculaties dat zijn lichamelijke problemen onder meer werden veroorzaakt door syfilis, tinnitis (oorsuizingen), loodvergiftiging, het syndroom van Menière en – de meest genoemde – een vorm van epilepsie. Er is ook over gesproken dat Vincent het slachtoffer was van 'slechte genen'. De familie van Vincent was niet sterk: zijn beide broers stierven jong en zijn zus, Wilhelmina, bracht het grootste deel van haar leven door in een inrichting voor geesteszieken.

Over Van Gogh's ziekte wordt verder gediscussiëerd in het On line forum.


V9Ik weet dat Theo zes maanden na Vincent overleed, maar waaraan is hij eigelijk gestorven?
A9 Na de dood van Vincent in 1890 bleek Theo aan een gecompliceerde nierinfectie te lijden. Recente gegevens doen vermoeden dat Theo waarschijnlijk syphilis had opgelopen. Korte tijd later liet hij zich in een sanatorium opnemen. Camille Pissarro schreef aan zijn zoon Lucien: "Theo van Gogh was blijkbaar al ziek voordat hij gek werd; hij leed aan uremie. Hij kon een week lang niet urineren . . . .".

Tegen het eind van 1891 had Theo een terugval. Zijn hart was zwak en hij kreeg een beroerte die hem uiteindelijk verlamde. Hij verloor het bewustzijn en stierf een paar dagen later.


V10Ik heb gehoord dat Korenveld met kraaien Van Gogh's laatste schilderij was. Klopt dat?
A10 Het is een algemene misvatting dat Korenveld met kraaien Van Gogh's laatste schilderij was – misschien komt dat door de dramatische en ongetwijfeld dreigende sfeer van het werk. Een nadere beschouwing van Van Gogh's laatste weken in Auvers-sur-Oise leidt echter tot een andere conclusie. Dr. Jan Hulsker schrijft in zijn catalogue raisonné The New Complete Van Gogh: Paintings, Drawings, Sketches in 1996:

Doordat de neiging bestaat Van Gogh te romatiseren wordt dit dramatische schilderij [Korenveld met kraaien] vaak als zijn laatste werk beschouwd. Dat het gemaakt is in de laatste weken van de Auvers periode lijkt voor de hand te liggen door het feit dat het schilderij een veld met gerijpt koren weergeeft. Het koren was nog groen in de vroegste schilderijen uit deze periode. Omdat het schilderij met de onheilspellende kraaien niet in de brieven wordt genoemd, kunnen we alleen maar raden naar de exacte datum. Wat we wél weten is dat het niet een van de twee nieuwe werken van Vincent was die hij zelf noemde in de brief Brief 651 geschreven op 23 Juli, slechts vier dagen voordat hij zichzelf in de buik schoot. Dit waren De tuin van Daubigny (2105) en Boerenhuis (2116), die naar alle waarschijnlijkheid de laatste schilderijen waren die hij maakte.
p. 478


V11Ik wil iets meer weten over Van Gogh's schilderij van een schreeuwende man (rechts).
A11 Niet Vincent van Gogh heeft dit beroemde schilderij (De Schreeuw) gemaakt, maar de Noorse schilder Edvard Munch. Voor meer informatie over Munch en vele andere schilders en hun werk kan ik u een bezoek aanbevelen aan The Artchive.


V12Ik zoek een sprei met Sterrennacht . . . een douchegordijn met de Zonnebloemen . . . . een theemuts met de Irissen…enz., enz., enz. Kunt u mij vertellen waar ik die kan vinden?
A12 U kunt reproducties bestellen bij Art.com, maar ik heb geen informatie over andere geschenken die met Van Gogh verband houden.


V13Ik ben wèg van Don McLean's lied 'Vincent' (ook wel bekend als 'Starry Starry night') en nieuwsgierig naar de tekst. Wat betekent bijvoorbeeld 'the silver thorn of bloody rose'? Kunt u mij de betekenis en symboliek van dit lied uitleggen?
A13 Muziek en kunst hebben met elkaar gemeen dat er vaak geen kant en klare interpretaties bestaan. McLeans, die de tekst van 'Vincent' naar het schijnt eerst op een bruine papieren zak had geschreven, vertelde dat hij in dit lied "met woorden wilde schilderen –zowel beschrijvend als angstaanjagend". Als u de precieze interpretaties en de betekenis van de tekst wilt weten, kan ik u de website http://www.don-mclean.com aanbevelen. Deze site geeft een enorme hoeveelheid informatie over Don McLean en er is een "on line fan forum" voor mensen die in de teksten geïnteresseerd zijn. Als u op "Questions and Answers" clickt en daarna op de tweede pagina van topics vindt u een speciale categorie over de 'Vincent'-teksten.


(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij