Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

De schilderijen: Lijsten A – Z


"En mijn levensdoel is schilderijen en tekeningen te maken, zoveel en zo goed als ik kan; dan, aan het eind van mijn leven, hoop ik te sterven, terugkijkend in liefde en tedere weemoed, en denkend: 'Oh, de schilderijen die ik had kunnen maken!'"

Vincent van Gogh
Brief 338
19 november 1883


In elk van de hieronder vermelde categorieën vindt u de informatie over en de afbeeldingen van alle 864 schilderijen van Van Gogh (met verder 1.340 afbeeldingen op de pagina's met Tekeningen, Briefschetsen en Aquarellen). Dit betekent dat ik alle werken van Vincent van Gogh zonder uitzondering in mijn Galerij kan laten zien. Er wordt natuurlijk voortdurend alles gedaan om de kwaliteit van de hier getoonde afbeeldingen te verbeteren. Met uitzondering van enkele werken (bijvoorbeeld de tijdens de Tweede wereldoorlog vernietigde werken) streef ik naar de hoogst mogelijke kleurkwaliteit van de afbeeldingen. Op dit moment is 95% van de afbeeldingen in kleur, maar ik beloof mijn uiterste best te doen om ook de resterende 5% in kleur te laten zien. Hoewel alle werken van Van Gogh interessant zijn – zelfs de werken van slechte kwaliteit en in zwart/wit –niets evenaart de kleuren die Van Gogh zelf voor ogen had.

Een enkel woord over de titels van de schilderijen. Er bestaan geen bindende afspraken over de naamgeving van Van Gogh´s schilderijen (en de omzetting van de ene naar een andere taal maakt het nog ingewikkelder). De ene bron kan aan een schilderij een bepaalde naam geven terwijl een andere een totaal verschillende naam gebruikt. Het is goed dit te bedenken bij het doornemen van deze lijsten. Als u bijvoorbeeld in de portretten van de Zouaaf bent geïnteresseerd, ligt het voor de hand aan het eind van de lijst te zoeken. Daar vindt u slechts één portret van de Zouaaf (halve grootte). Hé, wacht eens even! Ik weet zeker dat Van Gogh zes portretten van de Zouaaf heeft gemaakt! En dat klopt . . . . Het vierde heet Portret van Milliet, Tweede Luitenant der Zouaven en dit bevindt zich in de lijst van Portretten en de laatste twee zijn een schets en een aquarel onder de Z op de pagina's Tekeningen en Aquarellen.

Opmerking: Om het zoeken naar een titel te vereenvoudigen heb ik een Zoekpagina toegevoegd.

Verder hoop ik dat u mijn Engelse passie wilt vergeven om in alfabetische termen te denken. Bij de schilderijen met De, Het of Een in de titel is het lidwoord achteraan gezet. Schilderijen die echter met Le, La of Les beginnen, zijn onder de L terug te vinden.

Tot slot nog dit: ik heb geprobeerd een zo goed mogelijke galerij met schilderijen van Van Gogh online op te zetten. Het is echter goed, voorzichtig om te gaan met de vergelijking tussen de afbeeldingen en het oorspronkelijke werk. Onder kleur en kwaliteit zal ik hier verder over uitwijden.


Alle schilderijen: In alfabetische volgorde

(De alfabetische opsplitsing zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de schilderijen om het soepel downloaden van de pagina te verzekeren.)


A-B C D-E F G H
           
I-K L M-N O Pa-Pe Pi-Pu
           
Q-R Sc-Sti Sti-Su T-U V W-Z


Chronologische indeling

Indeling in categorieën

(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de Standaard versie

Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij