Olieverf op doek
50.5 x 103.0 cm.
Auvers-sur-Oise: juli 1890
F 779, JH 2117
Amsterdam: Van Gogh Museum
Inleiding
Korenveld met kraaien onderscheidt zich als een van Vincent van Gogh’s belangrijkste maar ook meest omstreden schilderijen. De vele interpretaties van dit werk zijn waarschijnlijk uiteenlopender dan van welk ander oeuvre van Van Gogh dan ook. Sommigen zien het als Van Gogh’s geschilderde “afscheidsbrief”, terwijl anderen een oppervlakkige beschouwing van het onderwerp loslaten en een positievere benadering voorstaan. Sommige extreme kunstcritici gaan zelfs nog verder dan het doek en de perseel streken en vertalen de beelden in een volledig nieuwe taal van het onderbewuste. De analyse van kunst is van nature een subjectieve onderneming. Redelijke interpretaties zijn echter het best gediend als zij op feiten berusten.
Achtergrond In tegenstelling tot de populaire overlevering is Korenveld met kraaien niet het laatste werk van Van Gogh. Als het werkelijk Van Gogh’s laatste werk was geweest voordat hij zelfmoord pleegde, zou dit uiteraard keurig aansluiten op deze interpretatie: het schilderij is zonder twijfel van onstuimige aard en de velden roepen ontegenzeggelijk een gevoel van eenzaamheid op – een krachtig beeld van een terneergeslagen en verlaten kunstenaar in zijn laatste jaren. Bovendien wordt in de populaire films Lust for Life en Vincent and Theo Van Gogh’s schilderij als zijn laatste werk opgevoerd met een grotere belangstelling voor het dramatische effect dan voor historische nauwkeurigheid. Een dergelijk ongeloofwaardig verhaal, hoewel zeker onderhoudend, kan echter in het licht van onweerlegbare feiten maar beter zo snel mogelijk worden vergeten. De nauwkeurige datering van Korenveld met kraaien is lastig vanwege de gelijkenis met andere schilderijen waaraan Van Gogh werkte gedurende dezelfde periode en waar hij over schreef. In Brief 649 van 10 juli 1890 beschrijft Van Gogh drie doeken:
Het bovenstaande fragment roept echter een aantal vragen op. Ten eerste omdat Van Gogh zichzelf tegenspreekt als hij de werken enerzijds beschrijft als een uitdrukking van “droefgeestigheid en eenzaamheid” maar anderzijds als iets “gezonds en versterkends”. Het is opmerkelijk dat Dr. Jan Hulsker, een van ‘s werelds meest vooraanstaande kenners van de brieven van Van Gogh, volhoudt dat Korenveld met kraaien in de brief zelfs niet genoemd wordt als een van de drie werken. Hulsker is van mening dat twee werken in het bovenstaande fragment De velden en Korenvelden bij Auvers onder bewolkte hemel,1 zijn, terwijl andere bronnen geloven dat het hier waarschijnlijk gaat om Korenveld met kraaien and Korenveld onder bewolkte hemel.2. Alle vier de werken komen in grote lijnen overeen met Van Gogh’s eigen beschrijving van “bewolkte hemel”, maar omdat Van Gogh niet verder uitweidde over het formaat van de werken (hij noemde ze slechts “groot”) blijft het speculeren met weinig uitzicht op volledige opheldering.
Van Gogh-kenner Ronald Pichvance onderschrijft in zijn boek ‘Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers’ het argument van Dr. Hulsker voor een vroegere datering van dit schilderij met behulp van zijn eigen analyse van de brieven, losstaand van de discussie welke werken nu precies in Brief 649 worden genoemd. Pickvance onderzoekt de brieven zeer nauwgezet en dateert Korenveld met kraaien "ergens tussen 7 en 10 juli",3 ruim twee weken voordat Van Gogh zelfmoord pleegde. En tot slot tempert Hulsker elke verdere discussie over de laatste werken van Van Gogh door vol te houden dat ". . . De tuin van Daubigny en Cottages with Thatched Roofs and Figures zeer waarschijnlijk de laatste schilderijen [sic] zijn die hij maakte.4
Gegeven het feit dat Korenveld met kraaien vrijwel zeker niet Van Gogh’s laatste werk is, kan de “afscheidsbrief” interpretatie terzijde worden geschoven. Toch zijn er argumenten die ervoor pleiten dat het schilderij een weergave is van Van Gogh’s eigen geplaagde en wanhopige geest. Voor elk van deze argumenten bestaan er echter overtuigende tegenargumenten die suggereren dat een tegenovergestelde interpretatie evengoed verdedigbaar is.
Symbolische interpretaties
Vanuit een symbolisch gezichtspunt is het de moeite waard de meest in het oog springende details van het schilderij nader te bekijken en vervolgens elk afzonderlijk detail te onderzoeken op basis van de diverse bestaande interpretaties.
Ten eerste, hoe levendig en onderhoudend de discussie van het ‘tegemoet vliegen’ en ‘wegvliegen’ ook moge zijn, het zal nooit ergens toe leiden. Er bestaat feitelijk geen afdoende antwoord over de richting, zo deze ook zou bestaan, waarin de kraaien vliegen. Evenals het ‘kip en het ei’ argument blijft dit punt onoplosbaar en derhalve academisch.
Ten tweede, misschien nog belangrijker, is het volledig kunstmatig gecreëerde denkbeeld dat de kraaien een aankondiging van de dood zouden zijn. Bovendien blijkt nergens in zijn eigen dit denkbeeld voor Van Gogh aanvaardbaar zou zijn. Integendeel, Vincent van Gogh had een passie en een scherp oog voor de natuur. Daardoor weerspiegelen zijn beschrijvingen eerder een waardering dan een minachting voor kraaien:
Verder was Van Gogh zich goed bewust van het doeltreffend gebruik van kraaien in de werken van andere schilders die hij enorm bewonderde. Behalve een “magnifiek” werk van Giacomelli met een kraaien motief (Brief R29), bewonderde Van Gogh ook de kraaien zoals deze werden weergegeven in het werk van Daubigny en ook door de schilder die Van Gogh vereerde boven alle andere: Jean-François Millet (zie Brief 136).
Het zou dom zijn om de voorspellende lading van de kraaien volledig te ontkennen, maar de traditionele interpretatie van kraaien als symbolen van de dood is een wat al te simplistische en conventionele toepassing op Van Gogh’s benadering van Korenveld met kraaien.
Verborgen betekenissen . . . . .
Velen, die symbolische interpretaties van de werken van Van Gogh voorstaan, hebben hun analyses tot ongekende hoogten verheven. In de loop der jaren hebben een aantal schrijvers de verschillende symbolen en beelden, die binnenin de onderwerpen van Van Gogh’s schilderijen en tekeningen verborgen zouden zijn, tot in de kleinste details onderzocht. Van deze beelden wordt beweerd dat zij verborgen visuele boodschappen binnen de werken zouden zijn, misschien met opzet door Van Gogh verwerkt (als een mogelijke ‘boodschap in een fles’ bestemd voor toekomstige fijngevoelige generaties), of misschien onderbewuste ‘gefluister’ dat Van Gogh ongewild in zijn eigen verf streken neerlegde.
Korenveld met kraaien is een gewillige prooi voor dit soort interpretaties. De schrijfster Yvonne Korshak analyseert het schilderij en onthult verschillende verborgen beelden over het hele doek verspreid. Deze beelden omvatten o.a. een reusachtige vogel die de lucht volledig beslaat ‘aanwezig in de vorm van een wolk’ en een aartsengel Gabriël-achtige trompet speler binnen de wolken partij (zie het detail rechts). Mevr. Korshak legt uit:
Veel mensen vinden dat de interpretaties, zoals die van Mevr. Korshak, opwindende en nieuwe wegen inslaan. Welke verborgen geheimen liggen er opgesloten in de verf streken? Bestaan er werkelijk beelden in Korenveld met kraaien die naar onthullingen verwijzen die meer dan een eeuw lang over het hoofd werden gezien? Misschien leveren mijn eigen onderzoekingen een paar antwoorden op……
Als men de wolken partij rechts van het midden in de lucht wat nader bekijkt, wordt er een verborgen voorstelling zichtbaar als dit gedeelte 130 graden wordt gedraaid tegen de wijzers van de klok in. De detailopname van de voorstelling rechts laat duidelijk een linker oor zien. Iedereen die vertrouwd is met Vincent van Gogh, kent het verhaal over de verminking van zijn linker oor. Welke boodschap probeerde Van Gogh over te brengen door deze voorstelling binnen Korenveld met kraaien te verbergen? Welke geheimen worden door deze nog niet eerder onthulde voorstelling zichtbaar?
Slechts in een woord: geen. Om aan te tonen dat de speurtocht naar verborgen voorstellingen binnen de werken van Van Gogh een vruchteloze en onproductieve onderneming is, ging ik zelf ‘op jacht’ naar dit soort voorstellingen. Ik hing het schilderij gewoon ondersteboven en kamde vervolgens de lucht uit op zoek naar mogelijke symbolische afbeeldingen. Na vijf seconden was de oor-achtige vorm nog nauwelijks waarneembaar en werd slechts duidelijker nadat het door draaien tot de juiste hoek was bereikt. In werkelijkheid ging veel meer tijd in het draaien van de voorstelling zitten dan om het te vinden. Er bevindt zich helemaal geen ‘oor’ in Korenveld met kraaien.
Het is zeker onderhoudend om over deze zaken te speculeren, zoals het ook leuk is om in het open veld op de rug te gaan liggen en op zoek te gaan naar olifanten en draken in de voorbij glijdende wolken van de zomerse lucht. Maar om voet bij stuk te houden met de bewering dat Van Gogh opzettelijk subliminale voorstellingen in zijn werk verstopte is verspilde moeite. Erger nog, het is een speurtocht die afleidt van de waardering voor het werk in zijn geheel. De wanhopige behoefte om verder te kijken dan het blote oog toelaat, is een streven dat uiteindelijk tot vrijwel niets lijdt.
Conclusie
De verschillende interpretaties van Korenveld met kraaien lopen uiteen van simpel tot in het absurde. Symbolische interpretatie is vaak een interessante, soms zelfs onthullende zoektocht. Maar door de mogelijheid tot over-interpretatie van een kunstwerk loopt de toeschouwer het risico “door de bomen het bos niet meer te zien”. De werken van Van Gogh bieden de toeschouwer een ongelooflijk complexe en mooie reeks van onderwerpen om verder te onderzoeken en te bewonderen. Zijn tekeningen zijn het product van een vakman van onbeschrijflijke vaardigheid en zijn schilderijen zijn altijd briljant, om niet te zeggen subliem. Het zoeken naar diepere betekenissen binnen Korenveld met kraaien kan voor de toeschouwers die hier hun tijd in steken, op een teleurstelling uitdraaien. De onverzadigbare honger om de Van Gogh-mythologie beter te begrijpen, verleidt sommigen tot een zoektocht naar zelfs niet bestaande verborgen ‘heilige gralen’.
In plaats van te proberen binnen Korenveld met kraaien antwoorden te vinden, zouden de toeschouwers het gevoel hebben dat ze hun tijd ook goed besteden als zij op een eenvoudige manier het onderwerp van dit buitengewone schilderij zouden waarderen: de kleur, de vitaliteit en de onstuimige harmonie van elke penseel streek. De ondefinieerbare geheimen, mochten zij inderdaad bestaan, zullen verder hun weg vervolgen binnen hun eigen wereld zonder woorden–zoals die van de kraaien.
|
Eigenaar |
Plaats |
Datum van aanwinst |
Toelichting |
Theo van Gogh |
Paris |
1890-91 |
|
Johanna van Gogh-Bonger |
Amsterdam |
1891-1925 |
|
V.W. van Gogh |
Laren |
1925-62 |
|
Van Gogh Foundation |
Amsterdam |
1962 |
On loan to the Stedelijk Museum 1962-73. |
Van Gogh Museum |
Amsterdam |
1973 |
Jaar | Plaats | Land | Venue | Titel van tentoonstelling | Datum van aanwinst | Einddatum | No. |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1905 | Amsterdam | Netherlands | Stedelijk Museum | Tentoonstelling Vincent van Gogh | 15 July 1905 | 1 August 1905 | 234 |
1905 | Utrecht | Netherlands | Vereeniging 'Voor de Kunst' | Tentoonstelling van schilderijen door Vincent van Gogh | 10 September 1905 | 1 October 1905 | 59 |
1908 | Munich (1) | Germany | Moderne Kunsthandlung [F.J. Brakl] | Vincent van Gogh | |
|
71 |
1908 | Dresden | Germany | Emil Richter | Vincent van Gogh/Paul Cézanne | |
|
69 |
1908 | Berlin (4) | Germany | Paul Cassirer | |
|
|
69 |
1908 | Paris (1) | France | Galerie Bernheim-Jeune | Cent tableaux de Vincent van Gogh | 6 January 1908 | 1 February 1908 | 100 |
1908 | Frankfurt | Germany | Frankfurter Kunstverein | Vincent van Gogh Ausstellung | 14 June 1908 | 28 June 1908 | 80 |
1910-11 | London | United Kingdom | Grafton Galleries | Manet and the Post-Impressionists | 8 November 1910 | 16 January 1911 | 71 |
1911-12 | Hamburg | Germany | Galerie Commeter | |
10 November 1911 | |
32 |
1914 | Berlin (1) | Germany | Paul Cassirer | Vincent van Gogh 30 März 1853-29 July 1890. Zehnte Ausstellung | 1 June 1914 | 5 July 1914 | 145 |
1915 | Amsterdam | Netherlands | Gebouw van het Genootschap van kunstenaren Moderne Kunstkring | Vincent van Gogh, werken van genooten. schilderijen, teekeningen en beeldhouwwerien | 26 September 1915 | 30 November 1915 | 20 |
1923 | Amsterdam | Netherlands | Stedelijk Museum | Tentoonstelling van Nederlandsche beeldende kunsten | |
|
128 |
1923 | London | United Kingdom | Leicester Galleries | Vincent van Gogh Exhibition | |
|
39 |
1924 | Basel | Switzerland | Kunsthalle Basel | Vincent van Gogh | 27 March 1924 | 4 May 1924 | 79 |
1924 | Zurich | Switzerland | Kunsthaus Zurich | Vincent van Gogh | 3 July 1924 | 10 August 1924 | 76 |
1924 | Stuttgart | Germany | Württembergischer Kunstverein | Ausstellung Vincent van Gogh 1853-1890 | 12 October 1924 | 30 November 1924 | 38 |
1925 | The Hague | Netherlands | Pulchri Studio | Vincent van Gogh | |
|
5 |
1925 | Paris (1) | France | Galerie Marcel Bernheim | Exposition rétrospective d'oeuvres de Vincent van Gogh (1853-1890) | 5 January 1925 | 24 January 1925 | 55 |
1927 | Paris | France | Galerie Bernheim-Jeune | Vincent van Gogh l'époque française | 20 June 1927 | 2 July 1927 | |
1928 | Munich | Germany | Graphisches Kabinett | Vincent van Gogh. Fünfunddreißig Unbekannte Gemälde aus Privatbesitz | 5 May 1928 | |
35 |
1930 | Amsterdam | Netherlands | Stedelijk Museum | Vincent van Gogh en zijn tijdgenooten | 6 September 1930 | 2 November 1930 | 108 |
1935-36 | New York | United States | Museum of Modern Art | Vincent van Gogh | 5 November 1935 | 5 January 1936 | 66 |
1936 | Philadelphia | United States | Philadelphia Museum of Art | Vincent van Gogh | 11 January 1936 | 10 February 1936 | 66 |
1936 | Boston | United States | Museum of Fine Arts | Vincent van Gogh | 19 February 1936 | 15 March 1936 | 66 |
1936 | Cleveland (1) | United States | Cleveland Museum of Art | Vincent van Gogh | 25 March 1936 | 19 April 1936 | 66 |
1936 | San Francisco | United States | California Palace of the Legion of Honor | Vincent van Gogh | 28 April 1936 | 24 May 1936 | 66 |
1936 | Kansas City | United States | William Rockhill Nelson Gallery of Art and Atkins Museum | Vincent van Gogh | 9 June 1936 | 10 July 1936 | 66 |
1936 | Minneapolis | United States | Minneapolis Institute of Arts | Vincent van Gogh | 20 July 1936 | 17 August 1936 | 66 |
1936 | Chicago | United States | Art Institute of Chicago | Vincent van Gogh | 26 August 1936 | 23 September 1936 | 66 |
1936 | Detroit | United States | Detroit Institute of Arts | Vincent van Gogh | 6 October 1936 | 28 October 1936 | 66 |
1945 | Amsterdam | Netherlands | Stedelijk Museum | Vincent van Gogh | 14 September 1945 | 1 December 1945 | --- |
1946 | Stockholm | Sweden | Nationalmuseum | Vincent van Gogh. Utställning Anordnad till Förmän för Svenska Hollandshjälpen | 8 March 1946 | 28 April 1946 | 104 |
1946 | Goteborg | Sweden | Göteborgs Konstmuseum | Vincent van Gogh. Utställning Anordnad till Förmän för Svenska Hollandshjälpen | 3 May 1946 | 26 May 1946 | 104 |
1946 | Malmö | Sweden | Malmö Museum | Vincent van Gogh. Utställning Anordnad till Förmän för Svenska Hollandshjälpen | 29 May 1946 | 16 June 1946 | 104 |
1946 | Liège | Belgium | Musée des Beaux-Arts | Vincent van Gogh | 12 October 1946 | 3 November 1946 | 171 |
1946 | Brussels | Belgium | Palais des Beaux-Arts | Vincent van Gogh | 9 November 1946 | 19 December 1946 | 171 |
1946-47 | Mons | Belgium | Musée des Beaux-Arts | Vincent van Gogh | 27 December 1946 | |
171 |
1947 | Paris (1) | France | Musée de l'Orangerie | Vincent van Gogh | 24 January 1947 | 15 March 1947 | 172 |
1947 | Geneva | Switzerland | Musée Rath | 172 oeuvres de Vincent van Gogh | 22 March 1947 | 20 April 1947 | 172 |
1947-48 | London | United Kingdom | Tate Gallery | Vincent van Gogh 1853-1890 | 10 December 1947 | 14 January 1948 | 99 |
1948 | Birmingham | United Kingdom | City Art Gallery | Vincent van Gogh 1853-1890 | 24 January 1948 | 14 February 1948 | 99 |
1948 | Glasgow | Scotland | Art Gallery | Vincent van Gogh 1853-1890 | 21 February 1948 | 14 March 1948 | 99 |
1948 | Bergen | Belgium | Kunstforening | Vincent van Gogh, Malerier Tegninger | 23 March 1948 | 18 April 1948 | 67 |
1948 | Oslo | Norway | Kunstnernes Hus | Vincent van Gogh, Malerier Tegninger | 24 April 1948 | 15 May 1948 | 67 |
1949-50 | New York | United States | Metropolitan Museum of Art | Vincent van Gogh Paintings and Drawings. A Special Loan Exhibition | 21 October 1949 | 15 January 1950 | 153 |
1950 | Chicago | United States | Art Institute of Chicago | Vincent van Gogh Paintings and Drawings. A Special Loan Exhibition | 1 February 1950 | 16 April 1950 | 153 |
1951 | Lyons | France | Musée de Lyon | Vincent van Gogh | 5 February 1951 | 27 March 1951 | 83 |
1951 | Arles | France | Musée Réattu | Vincent van Gogh en Provence | 5 May 1951 | 27 May 1951 | 83 |
1953 | The Hague | Netherlands | Haags Gemeentemuseum | Vincent van Gogh 1853-1953 | 30 March 1953 | 17 May 1953 | 197 |
1953 | Otterlo | Netherlands | Kröller-Müller Museum | Eeuwfeest Vincent van Gogh 1853-1953 | 24 May 1953 | 19 July 1953 | 189 |
1953 | Amsterdam | Netherlands | Stedelijk Museum | Eeuwfeest Vincent van Gogh | 23 July 1953 | 20 September 1953 | 189 |
1954 | Zurich | Switzerland | Kunsthaus Zurich | Vincent van Gogh | 9 October 1954 | 21 November 1954 | 77 |
1955 | Palm Beach | United States | Society of the Four Arts | Vincent van Gogh 1853-1890 | 21 January 1955 | 13 February 1955 | 32 |
1955 | Miami | United States | Lowe Gallery of the University of Miami | Vincent van Gogh 1853-1890 | 24 February 1955 | 20 March 1955 | 32 |
1955 | New Orleans | United States | Isaac Delgado Museum | Vincent van Gogh 1853-1890 | 27 March 1955 | 20 April 1955 | 32 |
1955 | Antwerp (1) | Belgium | Feestzaal | Vincent van Gogh | 7 May 1955 | 19 June 1955 | 364 |
1955 | Liverpool | United Kingdom | Walker Art Gallery | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings, Mainly from the Collection of Ir. V.W. van Gogh | 29 October 1955 | 10 December 1955 | 83 |
1955-56 | Manchester | United Kingdom | Manchester City Art Gallery | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings, Mainly from the Collection of Ir. V.W. van Gogh | 17 December 1955 | 4 February 1956 | 83 |
1956 | Newcastle-upon-Tyne | United Kingdom | Laing Art Gallery | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings, Mainly from the Collection of Ir. V.W. van Gogh | 11 February 1956 | 24 March 1956 | 83 |
1957 | Marseilles | France | Musée Cantini | Vincent van Gogh | 12 March 1957 | 28 April 1957 | 87 |
1958 | San Francisco | United States | M.H. de Young Memorial Museum | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings | 6 October 1958 | 30 November 1958 | 84 |
1958-59 | Los Angeles | United States | Los Angeles County Museum of Art | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings | 10 December 1958 | 18 January 1959 | 84 |
1959 | Portland | United States | Portland Art Museum | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings | 28 January 1959 | 1 March 1959 | 84 |
1959 | Seattle | United States | Seattle Art Museum | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings | 7 March 1959 | 19 April 1959 | 84 |
1959-60 | Utrecht | Netherlands | Centraal Museum | Vincent van Gogh schilderijen en tekeningen verzameling Ir. V.W. van Gogh | 18 December 1959 | 1 February 1960 | 64 |
1960 | Montreal | Canada | Montreal Museum of Fine Arts | Canada Collects: European Painting 1860-1960 | 6 October 1960 | 6 November 1960 | 79 |
1960 | Ottawa | Canada | National Gallery of Canada | Canada Collects: European Painting 1860-1960 | 17 November 1960 | 18 December 1960 | 79 |
1960-61 | Winnipeg | Canada | Winnipeg Art Gallery | Vincent van Gogh. Paintings-Drawings | 29 December 1960 | 31 January 1961 | 79 |
1961 | Toronto | Canada | Art Gallery of Toronto | Vincent van Gogh. Paintings-Drawings | 10 February 1961 | 12 March 1961 | 79 |
1961 | Baltimore | United States | Baltimore Museum of Art | Vincent van Gogh. Paintings, Watercolours and Drawings | 18 October 1961 | 26 November 1961 | 81 |
1961-62 | Cleveland | United States | Cleveland Museum of Art | Vincent van Gogh. Paintings, Watercolours and Drawings | 5 December 1961 | 14 January 1962 | 81 |
1962 | Buffalo | United States | Albright Art Gallery | Vincent van Gogh. Paintings, Watercolours and Drawings | 30 January 1962 | 11 March 1962 | 81 |
1962 | Boston | United States | Museum of Fine Arts | Vincent van Gogh. Paintings, Watercolours and Drawings | 22 March 1962 | 29 April 1962 | 81 |
1963 | Humlebaek | Denmark | Louisiana | Vincent van Gogh. Malerier og Tegninger | 24 October 1963 | 15 December 1963 | 60 |
1964 | Washington, D.C. | United States | Washington Gallery of Modern Art | Vincent van Gogh. Paintings, Watercolours and Drawings | 2 February 1964 | 19 March 1964 | 60 |
1964 | New York (4) | United States | Solomon R. Guggenheim Museum | Vincent van Gogh. Paintings, Watercolours and Drawings | 2 April 1964 | 28 June 1964 | 60 |
1965 | Charleroi | Belgium | Palais des Beaux-Arts | Vincent van Gogh. Schilderijen, Aquarellen, Tekeningen | 19 January 1965 | 28 March 1965 | 41 |
1965 | Ghent | Belgium | Museum voor Schone Kunsten | Vincent van Gogh. Schilderijen, Aquarellen, Tekeningen | 19 February 1965 | 21 March 1965 | 41 |
1965 | Stockholm | Sweden | Moderna Museet | Vincent van Gogh. Mälningar, Akvareller, Teckningar | 23 October 1965 | 19 December 1965 | 60 |
1965-66 | Goteborg | Sweden | Göteborgs Konstmuseum | Vincent van Gogh. Mälningar, Akvareller, Teckningar | 30 December 1965 | 20 February 1966 | 60 |
1967 | Wolfsburg | Germany | Stadhalle Wolfsburg | Vincent van Gogh. Gemälde, Aquarelle, Zeichnungen | 18 February 1967 | 2 April 1967 | 81 |
1968-69 | London | United Kingdom | Hayward Gallery | Vincent van Gogh. Paintings and Drawings of the Vincent van Gogh Foundation Amsterdam | 23 October 1968 | 12 January 1969 | 201 |
1986-87 | New York | United States | Metropolitan Museum of Art | Van Gogh in Saint-Rémy and Auvers | 12 November 1986 | 22 March 1987 | 85 |
1990 | Amsterdam | Netherlands | Van Gogh Museum | Vincent van Gogh. Schilderijen | 30 March 1990 | 29 July 1990 | 132 |
1997 | Tokyo | Japan | Seiji Togo Memorial Yasuda Kasai Museum of Art | Vincent van Gogh and His Time. Four Seasons from the Vincent van Gogh Museum and the H.W. Mesdag Museum | 12 September 1997 | 11 November 1997 | |
1998-99 | Washington, D.C. | United States | National Gallery of Art | Van Gogh's Van Goghs. Masterpieces from the Van Gogh Museum, Amsterdam | 4 October 1998 | 3 January 1999 | 70 |
1999 | Los Angeles | United States | Los Angeles County Museum of Art | Van Gogh's Van Goghs. Masterpieces from the Van Gogh Museum, Amsterdam | 17 January 1999 | 16 May 1999 | 70 |
(Vertaald door Jan Geerling)
Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij