Return to the main Vincent van Gogh Gallery page

In het nieuws


Officiële Opening van het Vincent van GoghHuis in Zundert


12 september 2008

(persbericht)

ZUNDERT, -- Vrijdagmiddag - in het centrum van Zundert -  vindt de opening plaats van het Vincent van GoghHuis op de plek waar deze wereldberoemde kunstenaar werd geboren.

Na meer dan dertig jaar vergaderen, plannen, etc. eert dit dorp eindelijk haar culturele erfgoed. De vaste tentoonstelling “Vincent van Gogh – De wortels van de Meester” bewijst eer aan de Kunstenaar Vincent van Gogh die alle bezoekers zal verrassen.

 De opening zal worden verricht door Mevr. Sylvia Cramer, bestuurslid van de Vincent van Gogh Stichting en lid van de familie Van Gogh.

Het Vincent van GoghHuis is een levendig kunstcentrum voor zowel kunstminnaars als toeristen. Niet een museum in de klassieke zin maar een actieve beleving met een stimulerende presentatie over het leven en werken van Vincent van Gogh, interactieve lessen, een ruimte met documentatie en tijdelijke en vaste tentoonstellingen.  Daarnaast vindt men in het Vincent van GoghHuis informatie voor toeristen en de aantrekkelijke Auberge Van Gogh.

De vaste tentoonstelling van het Vincent van GoghHuis gaat dieper in op de jeugd van Vincent in dit dorp. Vincent zelf neemt je mee in een audio visuele tocht die de speciale band met zijn broer Theo en de bezorgdheid van zijn ouders tot leven brengt. Projecties brengen het dorpje Zundert uit die dagen en Vincent’s liefde voor de natuur tot leven. De bezoekers krijgen iets te zien over de kunsthandel van zijn ooms en kan getuige zijn van Vincent’s worsteling met het geloof en de kerk van zijn vader. Met een interactief programma krijgt men meer te weten over hoe het leven van de rest van de familie verliep.

De vaste voorstelling staat op zichzelf, maar is ook een inleiding voor een reeks tentoonstellingen over moderne en eigentijdse kunstenaars die door Van Gogh werden geďnspireerd. De eerste tijdelijke tentoonstelling laat verschillende werken zien die Ossip Zadkine (1890 – 1967) maakte over de beroemde schilder. De Russisch-Franse beeldhouwer maakte een monument voor Vincent en zijn broer Theo dat staat voor het kerkje waar Vincent’s vader preekte.


Terug naar de homepage van de Van Gogh Gallery