Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

In het nieuws


Van Gogh schilderij in bezit van Elizabeth Taylor middelpunt van juridische touwtrekkerij


26 Mei 2004

Elizabeth Taylor heeft juridische stappen ondernomen nadat drie personen hadden verklaard dat een schilderij van Van Gogh uit haar collectie Gezicht op de kerk van Saint-Paul-de-Mausole tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal in beslag was genomen.

Mevr. Taylor heeft een aanklacht ingediend tegen Andrew Orkin, een Canadese advocaat en zijn oudere broer en zus die in Johannesburg in Zuid Afrika wonen. Mr. Orkin, zijn broer Mark Orkin en zijn zus Sarah-Rose Josepha Adler beweren dat hun familie nog steeds de rechtmatige eigenaar is van het schilderij dat ooit in het bezit was van hun overgrootmoeder Margarete Mauthner. Toen deze in 1939 voor de Naziís vluchtte, liet zij het schilderij in Berlijn achter.

Het in Washington, D.C. gevestigde advocaten kantoor Byrne Goldenberg & Hamilton, dat de familie Orkin en Mevr. Adler vertegenwoordigt, heeft Mevr. Taylor benaderd om over de teruggave van het schilderij te onderhandelen. Vertegenwoordigers van Elizabeth Taylor houden vol dat het schilderij zich niet onder de vele kunstwerken bevond die door de Naziís waren buitgemaakt tijdens de plunderingen, maar dat het werk daarentegen op legale wijze via twee goed bekend staande galerieŽn uiteindelijk in 1968 op een veiling in haar bezit kwam.

De advocaten van de aanklagers verklaarden dat de aanspraken van Mevr. Taylor ďgetuigen van onbegrip voor de Nazi politiek tegenover de Duitse joden gedurende de 30er jaren. Het is op dit moment in de kunstwereld en in de huidige federale wetgeving een algemeen aanvaard feit dat Duitse joden hun bezittingen en schilderijen gedurende de Hitler periode verkochten onder omstandigheden die als onderdeel van een nationale diefstal beschouwd kunnen worden."

Elizabeth Taylor bracht het Gezicht op de kerk van Saint-Paul-de-Mausole in veiling in 1990. Het werk werd door Christie's in Londen aangeboden, maar het bracht echter niet de minimum verkoopprijs op.


Verdere informatie

Margarete Mauthner bezat zeven schilderijen en tekeningen van Van Gogh:

Titel Huidige lokatie
Tuin met bloemen Collectie Oskar Reinhart
Groen korenveld Kunsthaus Zurich
Olijfbomen onder gele lucht en zon Minneapolis Institute of Art
Rotsen met eikenboom Museum of Fine Arts (Houston)
Gezicht op Saintes-Maries met kerk en vestingwallen Collectie Oskar Reinhart
Gezicht van de kerk van Saint-Paul-de-Mausole Collectie Elizabeth Taylor
Korenveld met schoven Honolulu Academy of Arts

© 2004 David Brooks

(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij