Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij

In het nieuws


De Auberge Ravoux weer open


11 Maart 2003

Interior of the Auberge Ravoux AUVERS-SUR-OISE, FRANKRIJK – De Auberge Ravoux in het kleine dorpje, waar Vincent van Gogh in 1890 zichzelf van het leven beroofde, is weer open. De herberg was in de wintermaanden gesloten terwijl de originele tafels in Europa en Amerika op tournée waren en gebruikt werden om in een aantal landen laat 19e eeuwse gerechten te serveren.

Op 20 Mei 1890 kwam Vincent van Gogh in Auvers-sur-Oise aan en betrok een kamertje in de Auberge Ravoux, een herberg die werd beheerd door Arthur Gustave Ravoux en zijn vrouw. De Auberge Ravoux was erg in trek bij schilders (helemaal in lijn met Auvers-sur-Oise’s lange traditie als toevluchtsoord voor kunstenaars). Van Gogh vond het erg prettig in de herberg en vertoefde hier in het gezelschap van Nederlandse en Amerikaanse schilders. Helaas verwondde Van Gogh zichzelf met een pistoolschot en stierf in zijn kleine kamer in de Auberge Ravoux op 29 Juli 1890.

Tegenwoordig trekt de Auberge Ravoux bezoekers en kunstminnaars uit alle delen van de wereld. Er worden nog steeds ouderwetse maaltijden geserveerd zoals Van Gogh die waarschijnlijk zelf ook nuttigde. In 2001 werd het boek Van Gogh's Table at the Auberge Ravoux uitgegeven dat ondermeer uitwijdt over de geschiedenis van de Auberge Ravoux en de vele cafés en restaurants die een belangrijke rol in het leven en werk van de schilder speelden. Het boek vertelt over de tijd die Van Gogh in Auvers-sur-Oise doorbracht en bevat bovendien een hoeveelheid recepten uit die tijd.

De Auberge Ravoux opent zijn deuren temidden van de vele activiteiten rond de vieringen van de 150ste geboortedag van Van Gogh op 30 Maart 2003. Bezoekers uit alle werelddelen kunnen weer terecht in de Auberge Ravoux en het kamertje waar Van Gogh de laatste uren van zijn leven doorbracht.

(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij