Return to the main Vincent van Gogh Information Gallery page

In het nieuws


Gestolen kunstwerken in Italië teruggevonden


5 juli 1998

ROME -- Drie kostbare kunstwerken die zes weken geleden in Rome ontvreemd werden, zijn vandaag met succes opgespoord. De drie werken, Portret van een jonge boer en L'Arlesienne (Madame Ginoux) van Van Gogh en Le Cabanon de Jourdan van Paul Cézanne, werden op 19 mei door gewapende dieven gestolen.

De politie arresteerde in totaal acht mensen in zowel Rome als Turijn waar de werken verborgen werden gehouden. De leden van de groep leken nauwe banden te onderhouden en bestond ondermeer uit een vader en zijn 25 jarige dochter, alsmede een bewaakster van de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en haar echtgenoot. Een van de andere verdachten had een strafblad wegens roof en moord. Op de plaats waar de arrestaties werden verricht, nam de politie geweren, pistolen, maskers en pruiken in beslag. De eenheid van de Carabinieri die zich met kunstroof bezighoudt, bevestigde dat alle acht verdachten Italianen zijn.

De opsporing van de werken was niet alleen een grote opluchting voor de Galleria Nazionale, die werd bekritiseerd voor een laxe beveiliging, maar ook voor de regering van Professor Romano Prodi. “Dit was een bloedende wond die Italië niet verdiende”, zei Walter Veltroni, de Minister voor Cultureel Erfgoed. “Vandaag is de wond genezen”.

De dieven leken op zoek te zijn naar een privé verzamelaar geďnteresseerd in de aankoop van de schilderijen die veel te beroemd zijn om op de vrije markt te kunnen verkopen. Men schat dat de drie schilderijen gezamelijk meer dan $ 30 miljoen waard zijn.

Van Gogh's Portret van een jonge boer (ook wel bekend als De tuinman) werd gevonden in een Romeinse flat waar het onder het bed was verstopt. Het werk van Cézanne, Le Cabanon de Jourdan werd, gewikkeld in een deken, in dezelfde flat boven op een kast gevonden. Het andere schilderij van Van Gogh, L'Arlesienne (Madame Ginoux), werd in Turijn in de flat van een van de verdachten gevonden.

Alle drie schilderijen werden in het kantoor van Signor Veltroni getoond en bleken ondanks de beproeving onbeschadigd. De twee schilderijen van Van Gogh, de enige olieverf schilderijen die van hem in het openbaar in Italie zijn tentoongesteld, en het werk van Cézanne zullen rond dinsdag weer worden tentoongesteld in de Galleria Nazionale.

(Vertaald door Jan Geerling)


Terug naar de homepage van de Van Gogh Galerij